
 

 

THE GUIDELINE ON INFORMATION REQUIRED 

 FOR DETERMINING AND PAYING COMPENSATION (IS GUIDELINE) 

 

Questions and Answers 

 

 

The Hong Kong Deposit Protection Board (the Board) issued the IS Guideline1 specifying the 

information which Scheme members should submit to the Board when the Deposit Protection 

Scheme is triggered.  This set of questions and answers covers the areas frequently asked by 

Scheme members and can provide guidance to Scheme members on how they can achieve 

compliance with the IS Guideline. 

 

Part (A) – Information relating to individual deposits 

 

Name of Depositor (ref: Part (A)(n)(i)) 

 

Q1. The name of the depositor that appears on the account opening form is not 

identical to the name that is shown on the identification document.  For example, 

a company which has many branches may include a specific branch name when 

filling in the name field of the account opening form for ease of the bank’s 

reference.  In such a case, what is the name that should be reported to the Board? 

A1. Scheme members should report the name of the depositor as shown on the 

identification document.  Any alternation to the name may affect the Board’s ability 

to correctly identify and pay compensation to the depositor concerned. 

 

 

Identification Document Number (ref: Part (A)(n)(iii)-(vii)) 

 

Q2. Some unincorporated entities such as NGOs or government departments do not 

have a business registration (BR) number.  Moreover, Scheme members may 

not maintain the BR number for depositors that are banks.  Should Scheme 

members leave the identification document number blank for such depositors? 

A2. If Scheme members do not maintain the BR number of depositors that are 

unincorporated entities or banks, it would not be necessary to provide the 

identification document number for such depositors.  More specifically, the identity 

document type indicator in Part (A)(n)(iii) for such depositors should be reported as 

‘N’ (not available). 

 

                                                 
1  The IS Guideline is available at the Board’s website (https://www.dps.org.hk/en/guidelines_c.html). 

https://www.dps.org.hk/en/guidelines_c.html
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Q3. A depositor may use different types of identification document and/or 

correspondence information to open multiple accounts.  Should Scheme 

members provide all the different identification document numbers and 

correspondence information reported by the depositor to the Board? 

A3. If Scheme members maintain a single consolidated view of all the accounts held by 

the depositor, e.g. a depositor profile in the customer relationship management system, 

the most current identification document number and correspondence information of 

the depositor known to the Scheme members should be reported.  Otherwise, 

Scheme members should report the depositor information according to that 

maintained as per each deposit account. 

 

Q4. Should Scheme member provide the Certificate number on the Business 

Registration Certificate in the BR/CI number field of depositors in Part (A)? 

A4. Scheme members should report the Business Registration (BR) number in the BR/CI 

number fields of depositors in Part (A).  Scheme members should take note of the 

definition of BR number (i.e. the first eight digits of the BR Certificate number) in the 

External Circular No. 3 / 2023 issued by the Company Registry.   

 

Q5. The Company Registry has completed the implementation of Phase 2 of Unique 

Business Identifier (“UBI”) on 27 December 2023.  Should Scheme member 

provide the UBI in BR/CI number field of depositors in Part (A)? 

A5. Scheme members should continue to report the BR or CI number shown on the 

identification document provided by the depositors in the BR/CI number fields in Part 

(A).  The identity document type indicator should be provided in accordance with 

the type of identity document provided by depositors, for example “B” for business 

registration and “C” for certificate of incorporation. 

 

 

Internet Banking Indicator (ref: Part (A)(n)(ix)) 

 

Q6. Scheme members may offer a variety of online banking services to customers, 

such as credit card, account management, securities services and foreign 

currency exchange.  If a depositor only uses a specific type of online banking 

services, for example securities services, he/she may not have access to view or 

operate his/her deposit accounts online.  In such a case, should the Scheme 

members report ‘Y’ in the Internet banking indicator?  What value should be 

reported in the Internet banking indicator if a depositor merely registered for 

mobile banking? 
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A6. The Internet banking indicator of a depositor should be reported as ‘Y’ only if the 

depositor is able to view and operate the deposit accounts (such as making enquiries 

or fund transfer) through the Internet and/or mobile banking. 

 

 

Correspondence Address (ref: Part (A)(n)(xiv)(I)) 

 

Q7. Some correspondence addresses provided by depositors contain remarks.  Can 

Scheme member provide the correspondence address including the remarks in 

Part (A)? 

A7. Scheme members should provide the correspondence address of depositors without 

unnecessary remarks (for example internal remarks, depositor name, address status, 

etc.).  However, if the remarks are essential to successful delivery of mails to a 

depositor (for example “C/O” or “in care of”), the remarks should be included in the 

correspondence address of the depositor. 

 

 

Telephone Number and Mobile Phone Number (ref: Part (A)(n)(xiv)(II) and             

Part (A)(n)(xiv)(III)) 

 

Q8. Scheme members may not differentiate between mobile phone number and 

telephone number when maintaining the depositors’ contact information.  

There are also an increasing number of depositors that only have a mobile phone 

number and may provide the mobile phone number in the telephone number 

field of the account opening form.  Can Scheme members report the mobile 

phone number as provided by the depositor in the telephone number field of Part 

(A)?  

A8. Scheme members can report the telephone number and/or mobile phone number of 

depositors according to the information that is provided to them.  For example, if a 

depositor provides a mobile phone number in the telephone number field of the 

account opening form, Scheme members may report the same number in the telephone 

number field of Part (A).  For the avoidance of doubt, the same phone number should 

not be reported in both the telephone number and mobile phone number fields of a 

deposit record. 

 

Notwithstanding that, the Board encourages Scheme members to make reasonable 

efforts in properly classifying the phone numbers using available information.  For 

example, if the phone number provided by a depositor has been registered to receive 

SMS messages from the Scheme members or for Faster Payment System (FPS), it 

would be preferable to report this number in the mobile phone number field of   Part 

(A). 
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Q9. If Scheme members maintain more than one mobile phone number of a depositor, 

which mobile phone number should be reported to the Board?  Should Scheme 

members provide all the mobile phone numbers of a depositor kept on record in 

the mobile phone number field by concatenating the numbers? 

A9. If Scheme members maintain more than one mobile phone number of a depositor, the 

one registered to receive SMS messages or for FPS would preferably be reported in 

the mobile phone number field of Part (A).  Should Scheme members choose to 

report an additional mobile phone number to the Board and the depositor does not 

have a land line number, the additional number can be reported in the telephone 

number field of Part (A).  Nevertheless, there should only be one phone number 

reported in the telephone number field and the mobile phone number field respectively. 

 

Q10. Should the depositor’s telephone number and mobile phone number include the 

country calling code? 

A10. A complete overseas telephone number or mobile phone number2 should consist of 

the country calling code (which has 1 to 3 digits) followed by the area code (if any) 

and the phone number.  The country calling code should be prepended to all overseas 

phone numbers in Part (A) without any separator or space in between.  For example, 

a China mobile phone number ‘18123456789’ should be reported as 

‘8618123456789’.  Scheme members are also recommended, as a matter of good 

practice, to prepend the country calling code ‘852’ to Hong Kong phone numbers.    

 

Q11. If a depositor does not specify the country calling code of the telephone number 

or mobile phone number at the time of account opening or during subsequent 

updates of the phone number, what country calling code should be reported in 

Part (A)? 

A11. Scheme members should make reasonable efforts in classifying overseas and local 

phone numbers using their currently adopted methods.  If a phone number is 

classified as an overseas phone number or if it cannot be classified, Scheme members 

should report the phone number as provided by the depositor which may or may not 

include the country calling code.  Meanwhile, if a phone number is classified  as a 

local phone number3, Scheme members are recommended to prepend the country 

calling code of ‘852’ to the phone number as a matter of good practice. 

 

Q12. The telephone system used by Scheme members may require dialling internal 

prefix codes (for example, ‘0’, ‘9’ or ‘00’) when making outbound calls to 

depositors.  Hence, the prefix codes are maintained as part of the depositors’ 

                                                 
2 The format of telephone number and mobile phone number is alpha numeric, including all alphabets and 

numeric digits but excluding any brackets or hyphens or other non-alpha-numeric characters. 
3 For example, if Scheme members have successfully contacted the depositor by dialling the phone number 

locally, or the length and format of the phone number appears to be a legitimate local phone number. 
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phone numbers in the banking system.  Can Scheme members include the 

prefix codes when reporting the phone numbers in Part (A)? 

A12. The internal prefix codes used by Scheme members should not be included when 

reporting the telephone number and mobile phone number of the depositors. 

 

 

Depositor Information of Joint Account (ref: Part (A)(n)) 

 

Q13. Scheme members usually maintain only one correspondence address of a joint 

deposit account, which is either the designated correspondence address or the 

primary account holder’s address.  However, Scheme members may also 

maintain the correspondence address(es) of the non-primary account holder(s) 

on their records which are provided by the depositor(s) when opening other 

deposit accounts solely held by them.  Should the correspondence address(es) of 

the non-primary account holder(s) maintained in their solely held deposit 

accounts be reported in the joint deposit account record? 

A13. No, Scheme members only need to report the correspondence address that is provided 

by the depositor(s) of the joint account. 

 

Q14. The contact information of non-primary account holder(s) of a joint deposit 

account is set as optional information in the IS Guideline.  Can Scheme 

members choose not to report it even though such information is maintained? 

A14. According to paragraph 10 of the IS Guideline, if the contact information of non-

primary account holder(s) is currently maintained by Scheme members in electronic 

form, such information should be provided in Part (A). 

 

 

Zero, Negative Balance or Dormant Accounts 

 

Q15. Should Scheme members report all deposit accounts maintained in their Hong 

Kong office including those with zero or negative balances?   

A15. Scheme members should only report deposit accounts with a positive balance 

maintained in their Hong Kong office.  Deposit accounts with zero or negative 

balances (i.e. the value of principal balances plus accrued interest is zero or negative) 

should be excluded from Part (A). 

 

Q16. Should Scheme members report the unclaimed deposit accounts which have 

remained dormant for a very long time in Part (A)?  

A16. The unclaimed deposit accounts with a positive balance should be reported, including 

any depositor information maintained by Scheme members. 
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Format of CSV file 

 

Q17. Scheme members with no more than 1,000 deposit accounts may submit    Part 

(A) data in CSV file format.  Should the column headers be provided in the first 

line of the CSV data file?  Are the header and trailer records required in the 

CSV data file? 

A17. The column headers should not be provided in the CSV data file(s).  The first line 

and the last line of the CSV data file should be the header and trailer records as 

specified in Annex 1 of the Explanatory Note to the IS Guideline. 

 

 

Part (B) – Information relating to each type of deposits 

 

Q18. Under what circumstances should special field values be used?  Should special 

field values be used to indicate that Scheme members do not possess the 

information required? 

A18. In general, if a Scheme member does not possess the information required in a field, 

or it knows that the information on hand is outdated, or the information is not 

applicable to a depositor or deposit, the field should be left blank in Part (A) data 

file(s).  The use of special field values should be reserved for exceptional occasions, 

for example, when no indicator value specified in the IS Guideline fits a unique 

scenario, or if the information is too long to fit in a data field of Part (A). 

 

 

Retained Information for determination of enhanced protection limit 

 

Q19. Are the Scheme members involved in a merger / acquisition required to submit 

relevant deposit records to the Board on the effective date of merger / acquisition?  

If not, how long should the Scheme members maintain the deposit records? 

A19. The resulting Scheme member (as defined in section 27A(2) of the DPSO) in a 

qualifying arrangement (whether it is a merger, an acquisition or any other similar 

transaction) is required to maintain the information of transferred deposit of all 

relevant Scheme members involved in the arrangement as immediately before the 

material date of the arrangement (the “Retained Information”), in accordance with the 

IS Guideline.  The Scheme members involved are not required to submit the 

Retained Information to the Board on the material date of the qualifying arrangement.  

However, the resulting Scheme member has to retain the Retained Information for 5 

years after the material date so as to facilitate the Board to calculate the compensation 

amount in case of need.     
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Q20. When Scheme Member A acquires the deposit taking business from Scheme 

Member B, is the resulting Scheme Member A required to retain the information 

of the transferred deposits from Scheme Member B only? 

A20. Pursuant to paragraph 14 of the IS Guideline, the resulting Scheme member should 

retain i) the information of the information of the transferred deposits of the relevant 

Scheme member(s) involved in a qualifying arrangement and ii) the information of 

deposits already maintained by the resulting Scheme member as immediately before 

the material date of the qualifying arrangement.  Hence, Scheme Member A should 

retain the information of transferred deposits of Scheme Member B as well as the 

information of deposits maintained by Scheme Member A as immediately before the 

material date of the arrangement. 
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